Vakantiegesprekken

Terug van vakantie vragen mensen altijd hoe het is geweest. Je begint te vertellen: over de natuur, het eten, de steden en uitstapjes die je hebt gemaakt. Of over mooie ontmoetingen.

Ik zit tegenover een vriendin en vertel over de mensen die ik heb ontmoet: een Colombiaanse vrouw in de Amazone, twee fietsers in Baños, een Belgische wafelbakker in Cuenca, een Poolse hosteleigenaresse aan de kust en een zakenman in Quito (op de foto). Stuk voor stuk hele mooie mensen met een inspirerend verhaal.

Mijn vriendin begint te lachen en als ik naar haar kijk begin ik ook te lachen. Ik vertel niet over de prachtige natuur of het lekkere eten. Maar over mooie gesprekken en inspirerende personen. Ook ver weg van het Netwerkkleed ga ik op zoek naar bijzondere ontmoetingen. Nee, ik ga niet op zoek. De ontmoetingen komen op mijn pad. Ze overkomen je als je ervoor openstaat.

In Quito fotografeer ik schoenpoetsers, het hele plein zit er vol mee. Een man zwaait terug en ik glimlach. Daarna fotografeer ik een Victoriaanse Kathedraal. Ik schrik als ik op mijn schouder word getikt. Daar staat een man met mooie glimmende schoenen. De man die ik zojuist heb gefotografeerd. Vol enthousiasme begint hij in het Spaans tegen me te praten. Hij vraagt waar ik vandaan kom en reageert nog enthousiaster. Olandaaaaa! Hij heeft vrienden bij de regering en is in de jaren 80 met hun mee geweest naar Nederland. Ik versta de helft van zijn verhaal maar zijn enthousiasme maakt me blij en inspireert me. Als ik nog een keer naar Zuid Amerika reis ga ik op Spaanse les!

Er wordt weleens gezegd dat een vakantie of reis ruimte biedt voor nieuwe ideeën. Maar dat het ook een spiegel is. Deze reis heeft mij geleerd dat ik op de goede weg zit: op weg naar nog meer mooie ontmoetingen. Wie gaat er met me mee?

*Het Netwerkkleed nodigt je uit jouw vakantie-gesprek te delen. Een foto van de persoon die je hebt ontmoet en een kort verhaaltje waarin/waarmee deze persoon je heeft geïnspireerd.

| Blog